"Ο ΜΙΚΡΟΣ  ΗΡΩΣ"                 Σάββατο, 27 Οκτωβρίου 2012

Έτσι ξεκινούσε το θρυλικό πρώτο τεύχος του "Μικρού Ήρωα" και  ένα απ τα ωραιότερα ταξίδια της παιδικής μας ηλικίαςΠλησιάζοντας η μέρα του μεγάλου ΟΧΙ ας θυμηθούμε  οι παλιότεροι και ας μάθουν οι νεώτεροι  για τότε.

Τέλη της δεκαετίας του 60. Η δικτατορία έχει απαγορεύσει την κυκλοφορία του "Μικρού Ήρωα", τα τεύχη  του όμως κυκλοφορούν από χέρι σε χέρι ή πωλούνται  μεταχειρισμένα στα περίπτερα. Όλη μέρα μπάλα, σκλαβάκια, εφτάπετροπού να βρεθεί χρόνος για ν ανοίξουμε  τα σχολικά βιβλία.Και μπαίνει ξαφνικά στη ζωή μας  σαν σίφουνας ο "Μικρός Ήρωας". Απτην πρώτη παράγραφο μας αιχμαλωτίζει , μας παρασέρνει σ ένα μαγικό ταξίδι  που  μας διαμόρφωσε όσο κι ο καλύτερος δασκαλος .

  Ο Μικρός Ήρως, ήταν ένα παιδικό έντυπο (με τη σημερινή ορολογία θα μπορούσαμε να το ονομάσουμε πρόδρομο των κόμικς) που αγαπήθηκε από τις πρώτες μεταπολεμικές γενιές και ιστορούσε τις περιπέτειες ενός ηρωικού παιδιού, του Γιώργου Θαλάσση, και της παρέας του (της Κατερίνας και του Σπίθα), κατά τη διάρκεια της ιταλικής και γερμανικής κατοχής. Ο έφηβος Γιώργος Θαλάσσης, ένα παιδί με σχεδόν υπερφυσικές ικανότητες στρατευμένες στον αγώνα ενάντια στους κατακτητές, η Κατερίνα, γνήσια πατριώτισσα και ανομολόγητα ερωτευμένη με τον ήρωα Γιώργο Θαλάσση, και ο Σπίθας, ο ευτραφής και ατσούμπαλος μα πάντα πρόθυμος να βοηθήσει στον αγώνα πιτσιρικάς, ήταν οι κύριοι χαρακτήρες που έπλασε ο Στέλιος Ανεμοδουράς (με το ψευδώνυμο Θάνος Αστρίτης) και φιλοτέχνησε με τα σκίτσα του ο Βύρων Απτόσογλου, δίνοντας μορφή στους τρείς ήρωες και τροφοδοτώντας την φαντασία των πιτσιρικάδων της μεταπολεμικής Ελλάδας.

http://www.mikros-iros.gr

http://blekmagazine.blogspot.gr/2011/02/blog-post_23.html

Μεταφερόμαστε αρκετά χρόνια μετά, στο καλοκαίρι του 1976, όταν η Ελλάδα είχε μόλις βγει από μία ακόμα δικτατορία! Το Ελεύθερο Θέατρο, ανεβάζει την επιθεώρηση Το τραμ το τελευταίο στην μόνιμη, τότε, στέγη του, το Άλσος Παγκρατίου. Οι νεαροί συντελεστές της παράστασης (ανάμεσά τους η Άννα Παναγιωτοπούλου, ο Σταμάτης Φασουλής, ο Κώστας Αρζόγλου και πολλοί άλλοι), στήνουν μια παράσταση με επιθεωρησιακά νούμερα που ζωντάνευαν τις παιδικές μνήμες της γενιάς τους. Όπως είναι φυσικό, δε θα μπορούσε να απουσιάζει ο Μικρός Ήρως και η παρέα του, που από σκίτσα σε φτηνό χαρτί της δεκαετίας του 50, αναλάμβαναν ξανά δράση μπροστά στα δακρυσμένα από συγκίνηση μάτια των θεατών. Ο Λουκιανός Κηλαηδόνης, που επί χρόνια έντυσε με μουσική τις επιθεωρήσεις του Ελεύθερου Θεάτρου και αργότερα της Ελεύθερης Σκηνής, έφτιαξε ένα τραγούδι που επί σκηνής τραγουδούσαν ο Ντίνος Λύρας στο ρόλο του Γιώργου Θαλάσση, η Υβόνη Μαλτέζου ως Κατερίνα και ο Γιώργος Σαμπάνης ως Σπίθας.
Το τραγούδι ηχογραφήθηκε το
1984 με τον Λουκιανό Κηλαηδόνη και τον Αντώνη Πυλιαρό στο ρόλο του Γιώργου Θαλάσση.
 

http://www.youtube.com/watch?v=kUdenTeGn9Q&feature=player_embedded

http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=EYRSYJt7qVo#!

 

                                                                                               

Ο Σπίθας, η Κατερίνα και ο Γιώργος Θαλάσσης (ο Μικρός Ήρως)

 

 

Στέφανος Στασινός